Muziekvereniging Eendracht Apeldoorn

Muziekvereniging Eendracht is opgericht op 4 september 1922 in het buurtschap Eendracht, waar dus ook onze naam vandaan komt. In 2017 hebben wij ons 95-jarig bestaan gevierd met veel optredens en concerten. Met een feestweekend in april en in november een concert in Orpheus.
De vereniging bestaat uit een fanfare en een slagwerkgroep. Voor onze nieuwe leerlingen op de blaasinstrumenten is er het opstaporkest waarin je al snel leert om samen te spelen. Kun je een beetje meer spelen, dan kom je in het leerlingenorkest terecht. Voor de nieuwe slagwerkers is er de leerlingenslagwerkgroep waarin zij het samenspelen onder de knie krijgen.
De fanfare staat onder leiding van Bert Sleumer en de slagwerkgroep staat onder leiding van Rob van Plateringen. De leerlingenorkesten hebben hun eigen dirigent. Het opstap- en leerlingenorkest staat onder leiding van Bart van den Brink. De leerlingenslagwerkgroep staat onder leiding van Richard Woudenberg.

Met vele optredens en concerten in allerlei soorten en maten zijn wij een drukke, gezellige vereniging, die zich graag in en rond Apeldoorn laat zien. Van carnaval, avondvierdaagsen, buitenconcerten tot concerten in verschillende zalen en we sluiten het jaar altijd af als pietenorkest en kerstband; een drukke maar gezellige periode! Er worden natuurlijk ook niet muziek gerelateerde feestjes gegeven, om zo de onderlinge banden van de leden in de verschillende orkesten te onderhouden.
Om nieuwe aanwas te stimuleren worden er op verschillende basisscholen door een professionele docent van de vereniging muzieklessen verzorgd. Na 3 muzieklessen op school te hebben gehad, komen de kinderen in ons repetitielokaal, gebouw Vrijzicht aan de Zichtweg 92. Hier kunnen ze de verschillende instrumenten die bij de fanfare en slagwerkgroep worden gebruikt uitproberen. De kinderen of ouders die dit wel heel leuk vinden en willen kijken of dit iets is als hobby, kunnen zich dan opgeven voor onze cursus “Musicus worden”. In ongeveer 7 weken leren zij dan de beginselen van het spelen op een blaas- of slagwerkinstrument. Deze weken worden afgesloten met een concert, in samenwerking met het opstap- en leerlingenorkest, voor familie en vrienden om te laten horen wat ze hebben geleerd. Willen de cursisten verder met muziek maken, dan kunnen ze lid worden van muziekvereniging Eendracht en krijgen ze op donderdagavond of zaterdag les van onze professionele docenten. Zij stomen iedereen klaar voor het A-diploma, zodat iedereen met een goede basis mee kan spelen bij de fanfare en slagwerkgroep.
Lijkt jou dit ook wat, kom dan een keer op één van onze repetitie-avonden naar ons Gebouw Vrijzicht. De slagwerkgroep repeteert op de maandagavond en de fanfare op de dinsdagavond. Ook ervaren muzikanten zijn van harte welkom.